Amazonla Nasıl Rekabet Edilebilir ?

Amazonla Nasıl Rekabet Edilebilir ?

Efsaneleşmiş bir açılma süreci olan Amazon'un Türk pazarına giriş süreci 19.09.2018 itibariyle resmileşti.

Amazon neden beni etkilesin ?

Amazon sadece seni değil alışveriş merkezlerini, sokaktaki perakendeciler de dahil herkesi bir şekilde etkileyecek.

Düşünün, Amazon Amerika E-ticaret pazar payının %50'sine sahip. Amerikan ailelerinin %65'i Amazon Prime Üyesi. Walmart bile amazon ile rekabet edemiyor. Amazon girdiği bütün ülkelerde ciddi bir pazar payı elde ediyor.
Sadece bununla da kalmıyor: tüm ticaret altyapısını ve ekosistemini baştan aşağı etkiliyor ve değiştiriyor.

Amazon'un 2017 cirosu 178 milyar dolar. Türkiyenin toplam perakende e-ticaret pazar ise 5 milyar dolar. Kısacası Amazon Türkiye e-ticaret piyasasından oldukça büyük ve bu piyasayı sarsacak güce sahip. Ve bu gücü kullanacak gibi gözüküyor.Amazon Türkiye konusunda ciddi. İddialı ve büyük planları var. Türk üreticilerden büyük miktarlarda ve yüksek indirimli mal istediler bile. Lojistik yatırımları da geliyor. Kısacası, Amazon Türkiye’de kısa süre içerisinde büyük bir güç olmayı hedefliyor.

Peki Gerçekten Amazon Türk Pazarında Başarılı Olabilecek mi ?

Yapılan araştırmalara göre Amazon markasının ülkemizde büyük bir itibara sahip olduğu bilinmektedir. Tüketicilerin Amazon'a ilgili olduğunu gösteriyor.  Umut ediyoruzki son yıllarda büyüme hızı %30'lara düşen e-ticaret sektörü amazon ile tekrar ivme kazanır. 

E-ticaret Firmaları Amazonla Nasıl Rekabet Edecek ?

Amazon öncelikle yerli e-ticaret firmalarını direk olarak etkileyecek daha sonrasında ise tüm alışveriş alışkanlıklarını etkileyecek. Amazonla rekabet etmek isteyen bir e-ticaret firmasıysanız sizin için bir kaç önerimiz var.

Bedava ve hızlı kargo

Ücretsiz teslimat, müşteriler için önemli olan en önemli unsurlardan 2017-2018 verilende kargo maaliyeti yüzünden alışverişten vaz geçme oranı çok yüksek. Ayrıca teslimat hızı oldukça önemli. Amazon 2017 yılında tüm kargo maaliyetlerini kendi cebinden karşılaşmış ve müşteri sadakati kazanmıştır.

Siparişlerde ücretsiz kargoyu mutlaka düşünün en azından 50₺ üzeri ücretsiz kargo gibi tekliflerle müşteriyi elinizde tutun. 

Kargo maliyetini ürün maliyetinin içine koymak da bir seçenek. Tabi (tabii) ki bunu yaparken dikkatli olmak lazım, fiyat karşılaştırma sitelerinde fiyatlarınızın yüksek görünme riski var. Daha az karşılaştırılan ürünlerde bunu yapmanız daha uygun olacaktır.

Müşteri verilerinin daha verimli kullanımı

Müşteri verilerinizi topluyorsunuz, değil mi? Örneğin arama sorguları, ürün istek listeleri, yorumlar ve önceki sipariş geçmişi, IP adresleri, işletim sistemi ve bunun gibi verileri veri tabanınızda toplamıyorsanız mutlaka toplamaya başlamalısınız. Peki bu verileri, pazarlama yöntemlerinizde ne kadar kullanıyorsunuz?

McKinsey tarafından yapılan araştırmaya göre, müşteri verilerini kullanarak pazarlama tekniklerini ve uygulamalarını geliştiren şirketler, verilerini görmezden gelenlere kıyasla % 85 daha fazla satış ve % 25 daha fazla brüt kar marjı gerçekleştiriyor.

Bugünlerde lider e-ticaret şirketlerinin kullandıkları en etkili yöntemlerin bazıları şunlar:

Önceki aramalara, istek listelerine ve sipariş geçmişine dayanan ürün önerileri (product recommendation)

Müşteri lokasyonlarına göre tedarik zinciri optimizasyonu

Müşteri arama sorgulamalarına ve rakiplerinizin verilerine dayalı ürün fiyat optimizasyonu

Müşteri cinsiyet, yaş, yer vb. bilgilerine göre özelleştirilmiş ve daha iyi hedeflenmiş reklamlar (örneğin Facebook’da)

Siteyi ziyaret edenlerin yeniden hedeflenmesi (re-marketing), ve hatta bunun yaptıkları davranış ve ürün ilgisine göre özelleştirilmesi (dynamic re-marketing)

Bütün bu tekniklerin hepsini hemen yapmasanız da, sizin işiniz için en önemli gördüklerinizden başlayarak müşteri edinme ve müşteri sadakatinizi önemli ölçüde geliştirebilirsiniz.

Daha Fazla Dijital Olun !

 

Sosyal medya ve diğer dijital platformlarda daha fazla aktif olun. Eminim amazon girdiği ilk andan itibaren  dijital platformlarda oldukça aktif olacak.

Facebook Pixel ile yeniden pazarlama yapabilirsiniz, Google arama sonuçları ve diğer websitelerin içinde görüntüleyebilirisiniz. 

Amazonla rekabet etmek istiyorsanız en önemli unsur mutlaka dijitalleşmelisiniz. 

Daha önce ele aldığımız Sosyal Medya Reklam Yönetimi okumanızı öneriyoruz.