Etkili Sosyal Medya Yönetimi

Etkili Sosyal Medya Yönetimi

Etkili Bir Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi Oluşturmanın 7 Temel Adımı

Mobil cihaz ve altyapı teknolojileri geliştikçe sosyal medya kullanımımız hızla ilerliyor. Örnek olarak sadece Facebook, dünyadaki toplam internet trafiğinin %20’sinden fazlasını elinde bulunduruyor. Davranış böyleyken, kitlelere ulaşabilmek ve kitlelerle doğru iletişimi yapabilmek için markalar da önemli hale geliyor. Ne yazık ki pek çok şirket sosyal medyanın önemini kavrasa da hepsi işleri için başarılı sosyal medya pazarlama stratejisi oluşturamıyor ve strateji oluşturamadığı için de gerçekten verimli sonuçlar alamıyor.

1- Hedef Kitlenizi Tanımakla Başlayın

Zaman ve kaynaklarınızı doğru bir sosyal medya kanalına yatırdığınızdan emin misiniz ? Doğru sosyal medya platformlarını seçmek başarılı bir sosyal medya pazarlama sürecinde olmazsa olmazdır. En doğru ve verimli kanalları işiniz için seçebilmeniz ve hedef kitlenizi tanımanız gerekiyor. Potansiyel müşterilerinizin hangi sosyal medya platformlarını kullandığını bularak, ne kadar zaman harcadıklarını, hangi zamanlarda aktif kullandıklarını ve birbirleriyle nasıl etkileştiklerini tespit etmeye çalışın. Şuna emin olun hedef kitlenizi daha iyi tanıdıkça onlara ulaşabilmek için daha güzel sosyal medya pazarlama stratejisi planlaması yapabileceksiniz. Sosyal medyadaki hedef kitlenizi daha iyi tanımanız için atabileceğiniz başlıca adımlar:

İdeal müşterinizin pazarlama karakterini oluşturun.
Araştırmaya Facebook, LinkedIn, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya devlerinden başlayın
Arama fonksiyonunu kullanarak daha iyi etkileşim seviyeleri ve aktivitelerine ulaşmaya çalışın.


2- Hedef Koyun

Sosyal medya pazarlama gücünüz ile doğrudan neye ulaşmak istiyorsunuz ? Şirketinizin bilinirliliğini mi arttırmak istiyorsunuz yoksa daha çok satış yapmayı mı amaçlıyorsunuz ? Veya takipçilerinizle bağlantınızı güçlendirmek mi istiyorsunuz? Hedef koymak her sosyal medya pazarlama stratejisi için doğru anlamda bir mihenk taşıdır. Şayet neye ulaşmaya çalıştığınızı bilmiyorsanız performansınızı belirli bir şeye göre ölçemezsiniz. Sosyal medya pazarlama hedeflerinizi nasıl tanımlarsınız ? Sosyal medya pazarlama hedefleriniz aşağıdaki 5 temel hedefe uymalıdır:

Spesifik: Sosyal medya hedefleriniz açık ve tanımlanmış olmalı.
Ölçülebilir: Hedeflerinizin ilerleyişini ölçebiliyor olmalısınız.
Ulaşılabilir: Ulaşabileceğiniz hedefler belirlemelisiniz.
Gerçekçi: Hedeflerinizi zamana, kaynaklara ve pazarlama bütçenize göre belirlemelisiniz.
Zamana Duyarlı: Raporlama ve takip için hedeflerinizi belirli bir zaman diliminde gerçekleştirebilecek şekilde koymalısınız.
Aynı zamanda hedefleriniz şirketinizin kapsayıcı stratejik hedefleriyle hizalı olduğundan emin olmalısınız. Çoğu şirket stratejilerinde aşağıdaki hedeflerini karışımını amaçlar:

  • Marka bilinirliliğini arttırmak.
  • Sadık bir takipçi kitlesi oluşturmak ve ürün veya servisleri tanıtmak.
  • Yeni çıkan ürünler hakkında konuşulma sağlama.
  • Geri dönüş oranını arttırmak ve yatırım getirisini geliştirmek.
  • Web sitesi trafiğini arttırmak.

Bazen şirketler her sosyal medya ağı için farklı hedefler koyar, bu da iyi bir yöntemdir. Size tavsiyemiz organizasyonunuzun ihtiyaçlarına göre her ağ için iki-üç hedefi göz önünde bulundurmalısınız.

3- Anahtar Başarı Metriklerini Belirleyin

Sosyal medya pazarlama stratejinizin hedeflerini belirledikten sonra bunların efektifliğini kontrol etmek için anahtar başarı metriklerini belirlemelisiniz. Sosyal medya stratejinizin başarısını kolay ve direkt olarak takip edecek metriklere göz atmalısınız. Aklınızda bulundurmanız gereken beş metrik:

Web sitenize yönlendirilen trafik
Etkileşim / Erişim
Topluluk büyümesi ve etkileşimi
Duyarlılık
Geri dönüş
Bu metriklerin tümü sosyal medya pazarlama planı için faydalı değildir, genel sosyal medya pazarlama hedeflerinizle alakalı olan metrikleri seçmelisiniz. Örnek olarak eğer sosyal medya aracılığıyla satış yapmak temel motivasyonunuzsa web sitenize yönlendirilen trafik ve sonradan gelen geri dönüşlere odaklanmalısınız. Eğer asıl hedefiniz marka imajı oluşturmaksa duyarlılığı ölçmelisiniz.

4-Mevcut Sosyal Medya Mevcudiyetinizi Denetleyin

Hedef kitlenizi asıl hatlarıyla belirlediniz, çabalarınız için açık hedefler koydunuz ve anahtar başarı metriklerini tanımladınız. Sıra elinizde bulunan sosyal medya pazarlama mevcudiyetinizi denetleyip nasıl ilerleyeceğiniz belirlemekte. Bulunduğunuz mevcut sosyal medya alanını bilmeden işiniz için efektif ve gerçekçi bir sosyal medya pazarlama düşüncesi oluşturamazsınız. Mevcut sosyal medya mevcudiyetinizi nasıl denetlersiniz ? Pozisyonunuzu denetlerken bakmanız gereken bazı bölüml

  • Hangi sosyal medya platformlarında en çok aktifsiniz ?
  • Bu ağlardaki profilleriniz komple iyileştirilmiş mi ?
  • Her bir ağda kaç takipçiniz var ?
  • Hangi platform size en çok yatırım getirisi sağlıyor ?
  • Rakiplerinize göre sosyal medya mevcudiyetiniz ne durumda ?

Sosyal medya pazarlama planınızdaki hedefleriniz için her zaman mevcut sosyal medya mevcudiyetinizi denetlemelisiniz. Hedefleriniz üzerinde etkisi olan bütün elementleri kontrol ettiğinizden emin olun ki ölçme ve değerlendirme yaparken çok daha isabetli kararlar verebilin.

5- En Verimli Sosyal Medya Yönetim Aracını Seçin

Araçlar zorlu görevlerin basit bir şekilde tamamlanmasını sağlar ve bu sosyal medya pazarlama araçları için de geçerlidir. En iyi sosyal medya işletimi araçlarını seçmek yalnızca görevi kolaylaştırmaz, aynı zamanda size çok zaman kazandırır. Fakat doğru aracı seçmek göz korkutucu bir görev olabilir, her sosyal medya aracı kendinin çok efektif olduğunu iddia eder. En iyisini nasıl seçersiniz ? İşiniz için en iyi sosyal medya aracını seçerken şu soruları sormalısınız:

  • Sosyal medya ile neye ulaşmak istiyorsunuz ?
  • Sizi sosyal medya aracı bakmaya ne teşvik etti ?
  • Hangi sosyal medya ağını hedeflemek istiyorsunuz ?
  • Ücretli sosyal medya kampanyaları mı düzenlemek istiyorsunuz?
  • Sosyal dinleme mi yapmak istiyorsunuz ?

6- İçeriği Oluşturun ve Düzenleyin

Sosyal medya stratejinizin başarı veya başarısızlığı oluşturup düzenleyeceğiniz içeriğe bağlı olarak belirli olacaktır. Genellikle sosyal medyadaki kitlelerin en iyi tepki verdiği tipte içerik konularının bazıları:

İnsanların problemlerini çözen eğlenceli ve işe yarar içerikler.
Bilinirliliği yayan içerikler(örnek: adım adım rehberler).
Listeler.
Çekilişler, yarışmalar ve bedava şeyler.
Kuponlar ve promosyonlar.
Sosyal medya için içerik oluşturup düzenlerken anahtar nokta paylaştığınız içeriğin kitle bazlı olmasına dikkat ediniz. Bu etkileşimi maksimum düzeye getirmek ve marka bilinirliliğini yükseltmemize yardımcı olacaktır.

7- Analiz Edin ve İyileştirin

En başarılı dijital pazarlamacılar bile olsa sosyal medya pazarlama planlarını deneme ve hata verme seviyelerine göre yeniden değerlendiriyor. Sosyal medya pazarlama planınızda verileri analiz ederek stratejinizi iyileştirmek başarıda tehlikeli bir duruma getirir. Ayrıca temel elementleri takip ve analiz ederek yatırım getirinizi arttırabilecek olacağınızı unutmayın. Sosyal medya pazarlama planınızı analiz edebilmek ve iyileştirebilmek için, stratejilerinizin performansını başta belirlemiş olduğunuz ana başarı metriklerine ölçmelisiniz ve buna göre planınızın optimal başarısı için ince ayarlamalar yapmalısınız. Unutmayın, başarılı bir sosyal medya stratejisi asla değiştirilemez olmamalıdır. Sosyal platformlarda pazarlama doğası gereği gelişim gösteren bir iştir.

Daha önce el Sosyal Medya Marka Yönetimi  aldığımız yazısını okumanızı öneriyoruz