Sosyal Medya Analizi ve Raporlama İpuçları

Sosyal Medya Analizi ve Raporlama İpuçları

Sosyal medyada nelerin çalışıp nelerin çalışmadığını nereden biliyorsunuz ? Sosyal ağlar, yayınlarımız hakkında bir ton veri sunuyor, yalnız sinyalleri gürültüye göre ayırt etmek biraz zor olabilir. Sinyalleri gürültüye çekmek için bir çerçeve oluşturduğunuzu düşünün, bu sizi sosyal medya performansınızla ilgili ciddi bilgilere yönlendiren bir çerçeve olsun. Bu çerçeveyle, başarılı postaları kolayca tanımlayabilir veya nelerin çalışıp çalışmadığını anlayabilirsiniz.
Bu yazıda, sosyal medya pazarlama sonuçlarınızı artırmak ve raporlamak için sosyal medya verilerinizi analiz etmeyi, bu verileri değerlendirmeyi ve kullanmayı bulabilirsiniz. Verilerinizi dışa aktarmadan ölçütler oluşturmaya, yayınlamak için en iyi zamanları bulmaya dek bir çok ölçüte yer verdik.

Sosyal medya analitiği oldukça karmaşıklaşsa da, özünde üç ana bölüm vardır:

1-Birincil ticari hedeflerinizi belirleyin.
İster trafikte, artan sitelerde ve ya olumlu marka algılamasında olsun net iş hedefleri belirlemek analizin amacını verir.
2-Sosyal anahtar performans göstergelerini (KPI’lar) belirleyin.
Etkileşim metriklerinin ölçülmesi için aşağıdakileri içeren karar verme:

  • Retweet’ler, takipler, beğeniler
  • Yorumlar ve cevaplar
  • İçerik ve bağlantılar üzerine tıklamalar

3-Sosyal verileri ölçüp analiz edin.
Büyük miktarda sosyal verileri toplayıp analiz ederek, sosyal medyanın işletme hedeflerinizi nasıl etkilediğini belirleyebilir ve buradan uyum sağlayabilirsiniz.

Yerleşik sosyal medya analitik gösterge tablolarını incelemeye geçelim.

1. Facebook Sayfa İstatistikleri

Yalnızca kendi sayfanızdaki Facebook’un sunduğu bilgileri değil, rakiplerinizin de sayfalarınızda neler yaptığını görebilirsiniz. Evet, yayınlarınızı kaç kişi gördü veya yol tarifine tıklayıp tıklamadığını, web sitenizi ziyaret ettikleri gibi sayfanızda gerçekleştirdikleri işlemleri görebilirsiniz. Cinsiyet ve yer demografilerini sayfanızın takipçilerini görebilirsiniz. Sadece en yararlı metrik, İzleme Sayfaları alanı olabilir ve bu sayede, rakipleriniz için hangi yayınların başarılı olabileceğini de görebilirsiniz.

 

2. Twitter Analytics

Twitter’ın yerleşik analizleri, hangi tweetlerin başarılı olduğunu ve hangi seviyede başarılı oldukları hakkında bir çok şey söyler. Kitleye ilişkin metrikler, kitlenizi ilgi alanlarına, mesleğe, cinsiyete, hane halkı gelirine veya net değerlere dayalı yüzdelere ayırır. Ve olaylar sekmesinde sizi, birtakım güncel olayların herkesi rahatsız edici hale geldiği konusunda ipucu veriyor. Popüler tekrar eden karışık etiketler de vurgulanarak, yayınlarınızla trend halde olma araçlarıyla sizi silahlandırıyor. Eksik olan, sadece kendileri için mesajlaşarak bireysel kitle segmentlerini hedefleme becerisidir. Ancak, en azından kitlenizin çoğunluğunu memnun etmek için nereye gideceğiniz konusunda bir fikir edinebilirsiniz.

 

3. Instagram İstatistikleri

Aslında başlamadıysanız profilinizi ücretsiz bir işletme profiline çevirerek başlayın. Bir kez yaptıktan sonra, sol üstteki çubuk grafiğe benzeyen simgeyi “kişi” simgesi ile arşiv arasındaki simgeye tıklayarak istatistiklere ulaşın. Buradan, geçmiş hafta gösterimleri, erişim ve profil görünümlerinin beraberinde takipçilerinizle ilgili demografik bilgiler ve haftanın ortalama günleri ve Instagram’da günün hangi saatlerinde aktif olduklarını görebilirsiniz. Hikayelerinize ve etkin promosyonlara ilişkin analizleri de görüntüleyebilirsiniz.
Instagram’ın günlük 200 milyon etkin kullanıcısı, şebekeyi pazarlamacılar için cazip hale getiriyor. Bu kullanıcılara yönelik bilgiler, yalnızca “kullanıcıları takipçilere dönüştürmek için hangi yayınların çalıştığını veya viral yayılmış yayınları” belirlemenizde yardımcı olur.

 

4.YouTube Analytics

Doğal bir şekilde konuşulan video, orada en ilgi çekici sosyal içerik türlerinden biridir; bu nedenle, neyin işe yaradığını ve neyin işe yaramayacağını anlamak hayati önem taşır. YouTube’un analitiği, trafiğin nereden ve hangi yönden geldiğini size gösterir; ancak, videoların belirli bir bölgede ve belirli bir tarih aralığında daha popüler olup olmadığını görebilmeniz için filtreleri vardır. Kazanç raporları hangi reklam biçimlerinin geliri artırdığını gösterirken, kitleyi elde tutma grafikleri, hangi videoların izleyicinin ilgisini çektiğini ve beğenildiğini, paylaşıldığını veya hangilerinin paylaşmadığını gösterir. Videolarınızda ön bilgi yüklemek için Temel İzleme Sürenizi kılavuz olarak kullanabilirsiniz.

Daha önce ele Etkili Sosyal Medya Yönetimi  aldığımız yazısını okumanızı öneriyoruz