İşinizi Kolaylaştıracak 15 Google Aracı

İşinizi Kolaylaştıracak 15 Google Aracı

Günümüz de internet kullanıcılarının kullandığı çoğu tarayıcı ana sayfasında Google kullanmaktadır. Dünyadaki en popüler ve en yaygın arama motoru olan Google, günümüzde global pazar payının %89’una sahiptir. Her gün ortalama 3,5 milyar arama potansiyeline sahip arama motoru, dijital dünya pazarlamacılarının müşterileriyle bir araya geldiği önemli platformlardan biridir. Bu nedenle pazarlamacılar, Google algoritmasını daha iyi algılamak ve yüksek verimli bir etkileşim için Google araçlarından yararlanmaktadır.

 

Hatta Google, her ne kadar arama motoru olarak hafızalarda kalsa da mobil dünyada Google Play Store ile bütün Android cihazlar için resmi uygulama mağazasına da sahiptir. Google çözümü olan bu mağaza, pekçok sektöre bağlı uygulamayı bir arada bulundurmakta ve müşterilerle buluşturmaktadır. Google arama motoru servisinde olduğu gibi uygulama mağazasında da sıralama algoritmasının nasıl çalıştığını anlamak, müşteri etkileşimini arttırmak isteyen pazarlamacılar için oldukça önemlidir.

 

Dijital pazarlama profesyonellerinin çoğu bugün Google üzerinde ön sırada yer almak, mevcut pazarlama stratejisini geliştirmek ve daha fazla müşteri ile buluşmak için Google araçlarını kullanmakta ve pazar verimini bu sayede arttırmaktadır. Üstelik markalara katma değer sağlayacak bu araçları kullanmak ücretsizdir! Bir işletme sahibi olarak, Google araçlarını kullanarak pazara olan bakış açınızı değiştirebilirsiniz. 

 

Gelin şimdi sizlerle işletmenizin pazarlama kanallarında kullanabileceğiniz en iyi ve ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz 15 Google aracını birlikte inceleyelim.

 

 

1. Google Drive

Dosya depolamak ya da yönetmek için muhtemel olarak Google Drive’ı zaten kullanıyorsunuz. Yalnız kişisel kullanımın ötesinde Google Drive, tüm pazarlama içeriğinizi güvenli bir şekilde saklamanın en iyi yoludur. Cihazınızın başına ne zaman ne geleceğini bilemezsiniz; yalnız Google Drive ile istediğiniz cihazdan istediğiniz zaman belgelerinize, resimlerinize, sunumlarınıza, çalışma dosyalarınıza ve daha fazlasına internetiniz olduğu sürece indirip onlara ulaşabilirsiniz. 

 

Web sitenizde, Youtube kanalınızda yada blog yayınlarınızda kullanmayı düşündüğünüz enteresan bir fotoğrafla karşılaştığınızda bu görseli direkt web üzerinden Google Drive’a kaydederek gerçek zamanlı arşivleme yapabilirsiniz. Sahip olduğunuz arşivi ekip arkadaşlarınızla paylaşabilir yada düzenleme yetkisi atayabilirsiniz. Üstelik Drive kullanımına başladığınızda şu an için 15 GB’lık ücretsiz depolama alanından da faydalanabilirsiniz.

Google Drive

 

2. Google Alerts

Adından da anlaşılacağı gibi, Google Alerts size ayarladığınız saat,gün,yıl gibi uyarılar oluşturduğunuz her konu ile ilgili bildirim almanızı sağlar.

 

Şirketinizle yada şirketinizin adının geçtiği yeni içerikler hakkında bilgi almak istediğinizi varsayalım. Bununla ilgili Google Alerts üzerinde bir uyarı oluşturduğunuzda yeni bir şey yayınlanır yayınlanmaz e-postanıza konuyla ilgili bir eposta alırsınız.

 

Aslında bu konu pazarlama profesyonelleri için oldukça kritiktir bir iştir. Google Alerts sayesinde kullanıcıların markanıza olan bakış açısını da görebilirsiniz. Şayet markanız hakkında web’de yayınlanan olumsuz bir içerikle karşılaşırsanız hemen harekete geçiniz.

 

Google Alerts ile sadece kendiniz hakkında değil, rakiplerinizle yada belirlediğiniz alanlarla ilgili uyarılar da alabilirsiniz. 

 

Hatta Google Alerts uyarıları ile çeşitli konuları kapsayan ve trendlere dayalı teknoloji, sağlık, iş, eğlence ve finans gibi konularla da ilgili mesaj alabilirsiniz.

Google Alerts

 

3. Youtube

Youtube’dan bahsetmeden önce 2006 yılına geri gidelim ve öncelikle Google’ın Youtube’u 1,65 milyar dolara satın aldığını hatırlayalım. Şu anda dünya genelinde youtube 1,9 milyardan fazla aktif kullanıcısı var ve gençlerin en popüler sosyal medya platformu olduğunu unutmayalım. Bu nedenle de Z kuşağını hedefleyen pazarlama profesyonelleri için Youtube, oldukça büyük bir değere sahip.

 

Yalnız ne tür bir işletmeye sahip olduğunuz, hangi sektörde bulunduğunuz yada hedef kitlenizin ne olduğu Youtube kanalı oluşturmak için bir bahane değildir. Günümüzde Youtube’da aktif bir kanala sahip olmak pazarlama için olmazsa olmazlar listesinin ilk sıralarında yer almaktadır.

 

SEO ile ilgileniyorsanız ilgili aramalarda yer almak için yazılı içeriğe ve bir video içeriğine sahip olmanın sizi sıralamada yukarı çıkaracağını biliyorsunuzdur. Oluşturduğunuz Youtube videolarını içeriklerinizde kullanarak bu avantajdan yararlanabilirsiniz. Hatta Youtube üzerinde sahip olduğunuz bir video linkini e-maillerinizde, sosyal medya hesaplarınızda, web sitenizde ve diğer kanallarda kolayca paylaşıp kullanabilirsiniz.

 

Şayet halen bir Youtube hesabınız yoksa bir Youtube kanalı açma fikrini pazarlama stratejiniz için bir önceliğiniz haline getirmenizi tavsiye ediyoruz. 

Youtube

 

4. Google Analytics

Google Analytics, web sitenizdeki trafiğini anlamak için muhteşem bir araçtır. Bu araç ile web site ziyaretçileriniz hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve onları daha yakında tanıma fırsatı kazanırsınız. 

 

Google Analytics, sitenizi ziyaret eden bütün kullanıcıların demografik özelliklerini sizinle paylaşır. Bu sayede ziyareçilerinizi daha iyi anlar ve pazarlama yapınızı, elde ettiğiniz değerlere göre şekillendirebilirsiniz.

 

Google Analytics üzerinden ziyaretçilerinizin konuştukları dilleri, konumlarını, hangi kaynaktan sayfanıza ulaştıklarını, hangi cihazla sayfanızı ziyaret ettiklerini, hangi tarayıcıyı kullandıklarını ve daha fazlasına erişim sağlayabilirsiniz. üstelik kullanıcıların aradıkları anahtar kelimeleri bile Analytics aracılığıyla inceleyebilirsiniz.

 

Google Analytics ile en iyi içeriğinizi inceleyebilir ve trafiğinizi arttırmada neyin etkili olduğunu öğrenebilirsiniz. Şayet Google Analytics’ten yararlanmıyorsanız, pazarlama çalışmalarınızı tam olarak optimize ettiğinizi kesin olarak düşünmeyin.

Google Analytics

 

5. Google Web Yöneticileri

Google Web Yöneticileri, arama motorlarının web sitenizi bulma konusunda ne kadar doğru olduğunu tespit etmenizi sağlar. 

 

SEO’nun arama motorlarında sitenizi buna göre optimize etmenin arama sonuçlarına nasıl bir etki oluşturacağınızı bildiğinizi varsayalım. Her ne kadar da Google, arama motoru sıralamasını tam olarak neye göre yaptığını kesin bir açıklamayla bildirmese de bunun için Google Web Yöneticileri ile bu soruları cevaplar.

 

Google Web Yöneticileri ile, web sitenizin aramalarda keşfedilmesini engelleyen her şey için uyarılar alabilirsiniz.

 

Kullanıcıların şu anda sizi nasıl bulduğunu anlamak için arama trafiğinizi analiz edin. Bu araç ayrıca sitenizde bulunan sorunları da düzeltmenize yardımcı olur. Bu araçla sitenizin mevcut uyumluluk durumunu test edebilir, hatta web sitenizi geliştirmeniz için size özel Google önerilerine dahi ulaşabilirsiniz.

 

Hatta Google Web Yöneticisi Araçları’nda, SEO dostu bir web sitesi yapmak için hangi adımları izlemeniz gerektiğiyle ilgili de birçok klavuz ve çevrimiçi kurs bulunmaktadır. Eğer pazarlama gücünüzü arttırmayı hedefliyor ve daha önce Google Web Yöneticilerini kullanmadıysanız, hemen göz atmanızda fayda sağlayacaktır.

 

 

6. Google Çeviri

Google araçları içerisinde en çok kullanılan araçlardan biri olan Google Çeviri’yi bugün 7’den 70’e birçok kullanıcının olmazsa olmazıdır. Google Çeviri’nin kısa metin bloklarıyla sınırlı olmaması en iyi özelliklerinden biridir. Uzun bir metni yada bir dosyayı sınırlama olmadan geniş dil yelpazesi seçenekleri dahilinde çevirebilir. 

 

İşinize ve hedef pazarınıza bağlı olarak çok sık yabancı mesajlarla içli dışlı olmayabilirisiniz. Yalnız, böyle bir durum ortaya çıktığında Google Çeviri yüksek doğruluk oranı ile ilk kullanmanız gereken ücretsiz tercüme araçlarından biri diyebiliriz. Hatta web siteleri ve daha fazlasını yine bu aracı kullanarak çevirebilir ve yabancı bir dil  olsa bile yabancı pazarları bu sayede keşfedebilirsiniz. Google Çeviri ile dijitalde üniversal olabilirsiniz.

Google Çeviri

 

7. Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Google Anahtar Kelime Planlayıcı, aslında Google reklamlarının bir parçasıdır, yalnız tek başına da oldukça kullanışlıdır. Bu araç ile işletmenizle ilgili anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini keşfedebilirsiniz. Bu sayede oluşturduğunuz metinleri bu kelimelerle bütünleştirerek arama motorlarında üst sıralara çıkaracak içerikler tasarlayarak pazarlama stratejinize katkı sağlayabilirsiniz. 

Google Anahtar Kelime Planlayıcı

 

8. Google Benim İşletmem

Google Benim İşletmem ile hedef kitlenizin işletmenizi bulmasını ve işletmeniz hakkında bilgi edinmesini kolaylaştırabilirsiniz.

 

Google Benim İşletmem aracı üzerinden markanıza ait bilgileri, işletmenizin konumunu, güncel gelişmelerinizi ve daha fazlasını müşterilerinizle paylaşarak sizi keşfetmelerini sağlayabilirsiniz.

Google Benim İşletmem 

 

9. Google Takvim

Google Takvim, organize olmanızı sağlayan muhteşem bir araçtır. Sürekli koşturmaca içinde iseniz mutlaka kullanmanız gereken bir uygulamadır. Günlük planlarınızı izleyebilmek adına ne varsa Google Takvim üzerinden hepsine ulaşabilirsiniz. 

 

Etkinlikler ve günlük programınızı Google Takvim ile oldukça kolay bir şekilde planlayabilirsiniz. Hatta takviminizi ekip arkadaşlarınızla da paylaşarak ortak bir takvim kullanma ayrıcalığından faydalanabilirsiniz. 

Google Takvim

 

10. Google Insights

Yaptığınız pazarlama çalışmalarının başarılı olması müşteri memnuniyetiyle orantılıdır. Web sitenizin müşterileriniz için sunduğu performans bu memnuniyeti yüksek oranda etkilemektedir.

 

Google Insights, web sitenizin performanslı çalıştığından emin olmanız için size yardımcı olur. Web sayfalarınızın içeriğini analiz eder ve sayfa yükleme hızı hakkında bilgi almanızı sağlar. Ancak Google Insights’ı diğer araçlardan ayıran en büyük özellik oluşturduğu rapordur.

 

Google Insights test sonrası oluşturduğu raporda web sayfanızın daha hızlı yükleme yapması için size özel önerilerde bulunur. Bu önerileri gerçekleştirerek web sayfanızın hızını arttırabilirsiniz. 

 

Günümüzde zaman herkes için oldukça önemli ve kullanıcılar artık ilgili içeriğe ulaşmak için bekleme tahammülüne sahip değiller. Google Insights ile sayfa hızınızı arttırmaya yönelin ve potansiyel müşterilerinizi kaçırmayın.

Google Insights

 

11. Google İçerik Denemeleri

Google İçerik Denemeleri, Google Analytics’in bir parçasıdır. Adından da anlaşılacağı üzere farklı içerik türleri üzerinde denemeler yapmanızı sağlar.

 

Bu araç, pazarlama kampanyalarınızı denetlemek için harika bir ön deneyim fırsatı sağlar. Benzer reklam yada promosyonun farklı varyasyonlarını bu araç üzerinde çalışabilir ve hangi içeriğin en yüksek performansa sahip olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

 

Şayet pazarlama kampanyalarınızda doğru içerikle doğru müşteriyi buluşturmak istiyorsanız Google İçerik Denemeleri aracını kullanmanız yararlı olacaktır. 

 

 

12. Google Trends

Bir pazarlamacı olarak dünyada neler olup bittiğini takip etmelisiniz. Özellikle de popüler yönelimleri. Böylece bu eğilimlere dayalı uygun pazarlama stratejileri geliştirebilir ve pazarınızı genişletebilirsiniz. Ancak her gün yaşadığınız iş yoğunluğu, toplantılar ve etkinlikler bazen gündemi kaçırmanıza sebep olabilir. Google Trends bu süreci sizin için çok daha kolay bir hale getiriyor.

 

Bu araç ile en çok arama yapılan konuları yerel, bölgesel, ulusal yada uluslararası olarak inceleyebilirsiniz. Şayet potansiyel müşterilerinizin ne aradığını biliyorsanız, markanızla müşterilerinizi hangi konu üzerinden buluşturmanız gerektiğini de tahmin edebilirsiniz. 

Google Trends

 

13. Google AdSense

Google AdSense, web sitenize reklam yerleştirerek onlar üzerinden para kazanmanızı sağlayan bir araçtır ve ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz bir araçtır. Hedef kitlenizin ilgi alanlarına uygun reklam sunma özelliği ile AdSense, markanızın standartlarına uygun reklamlarla ziyaretçilerinizi buluşturur.

 

Google AdSense kullanım sürecinde sayfanızda görüntülenen bazı reklamlar sizi rahatsız ediyorsa, bu reklamları kaldırıp reklam yayınlarını markanıza uygun bir bir şekilde özelleştirebilirsiniz. 

 

Hatta web sayfanızda bulunan reklam alanları için en fazla ödemeyi alabilmeniz için Google AdSense, ancak en yüksek tekliflerin sitenizde yayınlanmasını sağlar. Özetle, siz diğer pazarlama stratejilerinize odaklanırken, Google AdSense, fazladan para kazanmanızı sağlamaktadır.

Google AdSense

 

14. Google Blogger

Kişisel yada iş blogunuzu oluşturmak için Google Blogger’ı kullanabilirsiniz. Google Bloggler, alternatif blog sayfalarının aksine bloğunuzu barındırmanız için size ücretsiz bir alan sağlar. Birçok marka bloğunun doğrudan bir web sayfası üzerinde olmasını isterken, Google Blogger yeni işletmeler için yada mevcut şirketinde çalışırken tek bir kişisel marka oluşturmaya çalışanlar için alternatif bir seçenek olarak kullanılmaktadır.

 

İnternet dünyasında ne kadar varsanız, o kadar bilinirsiniz. Dolayısı ile şirketinizi tanıtmak için Google Blogger’ı da kullanmaya başlamanız müşterilerinizle buluşma noktasında yarar sağlayacaktır. 

Google Blogger

 

15. Google Haberler

Google Haberler, 4000 farklı haber kaynağından sürekli olarak güncel haberlerle sizi buluşturan bir araçtır. Google Haberler ile popüler haberleri satış ve pazarlama etkileşiminizi arttırmak için kullanmak markanıza avantaj sağlayabilir. Etkileşim oranları yüksek olan ve işinizle ilgili haberleri markanızla ilgili içeriklere çevirerek içerik pazarlama stratejinizde kullanabilirsiniz.

Google News

 

Google’ın sunduğu faydalı araçlardan yararlanarak pazarlama çalışmalarınızı daha verimli hale getirmeniz ve satışlarınızı arttırmanız dileğiyle…

Daha önce ele aldığımız Etkili İçerik Pazarlama Stratejisi için 12 İpucu okumanızı öneriyoruz