Sosyal Medya Pazarlama Nedir?

Sosyal Medya Pazarlama Nedir?

Sosyal medya ajans seçiminde önemli adım atarak ilerlenmesi daha uygun olur. Ajansın hizmetleri size karşı faydaları,çalışma prensipleri konularaına geçmeden önce,dijital pazarlamanın yani sanal ortamda ki pazarın en önemli öğelerinden biri olan sosyal medya pazarlamasından bahsedeceğiz. Sosyal Medya üzerinden dijital pazarlama nedir? dijital pazar için en önemli unsurlar nelerdir ? sorularına bu yazımızda cevap alacaksınız.

sosyal medya'nın ilk hayatımıza girişi bundan 11 yıl önce çıkmıştır günümüzde hala popülerliğini korumaktadır. hayatımızın her yerinde olan sosyal medya artık bir dijital pazar halinede gelmeye başlamıştır. .Bunu esas alan işletmeler ise işte bu dijital pazar dediğimiz sanal bir satış ortamı kurmuştur. Sosyal medya işletmelere düşük maliyetli pazarlama ve satış çözümleri sunmaktadır. Tamami ile tüketiciyi kendi üzerine çekip müşteriyi kendi üzeride tutmak için yapılmış bir yöntemdir ve etkilidir. Küçük ve bütçesi az olan işletmeler bile Dijital pazarlamanın etkisi ile ünvan ve marka yapmışlardır. Topluluğu kapsayan bu satış türü gittikçe etkisini arttırmakta ve bireylerin ilgisini uyandırmanın yollarını aramaktadır. sosyal medyada var olmamanın aslında “yok” olmak yada "hiç olmamış" gibi eşdeğer tutulduğu fikrini savunuyor. sosyal medya kanalı ile dijital pazarlamanın temelini ise; özgün,dikkate çekici içeriklerle desteklenip farkılaştırılmış bir marka algısı yaratmak ve firmayı en üst düzeye taşımanın yolundadır. bu çabaların nihai tüketici hedefinde ise; firma tarafından hazırlanan ilginç ve benzersiz ürünlerin,takipçiler tarafından arkadaş ve aile çevreleriyle paylaşılmasını değer bulmasını bu içeriklerin paylaşıması durumunda ise markanın daha fazla kişiyi üzerine çekmesi ve iletişime geçme fırsatını yakalamış oluyor.

Sosyal Medya Pazarlaması Nasıl Tanımlanır?

Sosyal medya pazarlaması için sosyal medya sitesi üzerinden site trafiği dediğimiz yada sizin bildiğiniz üzere reklam verilerek tanımlama yapılıyor. "kullanıcıdan kullanıcıya yayılan kurumsal bir mesajın ses getirmesi daha azdır. çünkü markanın kendisinden değilde 3. bir şahıstan gelmesidir. bu pazarlama türü ağızdan ağıza yayılmaya borçludur bu durumda satın alınmış medyadan ziyade kazanılmış medyayla sonuçlanmaktadır.

Sosyal Medya Pazarlamasının Cazibesi


Tüketicilerin sosyal medya macerasında yürütülen ürün satışları gösterdiği ilginin şüphesiz en önemli nedenlerinden biri, işletme yada marka ile etkileşimde bulunabilme olasılığının olmasıdır.
İstatistikler sayesinde reklam veya pazarlama çalışmalarının getirisini ölçmek sosyal medyada çok kolay. En çok tık alan reklamlar veya en az beğenilen içeriklere göre pazarlama çalışmalarına yön vermek markalar için son derece kolay.
diğer yandan ise dijital pazarın sunduğu ortam ve ayrıcalık diğer pazarlara oranla daha çok tercih edilen önemli bir rol oynamaktadır. çünkü saydamlık ve içtenlik ön planda tutulmaktadır müşteri memnuniyeti için. 
işletme ve marka ile iletişim kurmaya imkan tanıyan sosyal medya pazarlaması,sağladığı iki yönü ile de ön plana çıkan sosyal medya pazarlaması olumlu ve olumsuz şikayet bildirimleride sağlamaktadır. bunun gibi gerçek pazarın ve pazarlama biçimlerinin sunamadığı pek çok olanağıda sağlamaktadır.
Markalar bakımından ise; tüketicilerin her zaman memnuniyeti için çalıştıkları ve müşerinin fikirlerinin öenmsediğini hissettiren doğrudan iletişim biçimi sayesinde, marka ve ürün memnuniyeti bağlılığına bağlı olarak müşteri ilişkileri ve ürün satışında artış seyrediliyor.

Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi Belirlenirken Cevaplanması Gereken Temel Sorular
Her ne kadar sosyal ağların pazarlama stratejisine dahil edilmesi, marka ve işletmeler için herhangi bir başlangıç maliyeti gerektirmeyen basit bir işlem olarak görülse de, bu aşamada cevaplanması gereken bazı temel sorular söz konusu.


– Hangi sosyal ağlarda etkin olarak yer alınmalı?
– Sosyal medyada yer almak ile hedeflenen amaç ne olmalı?
– Paylaşılacak içerik stratejisi nasıl planlanmalı?
– Sosyal medya hesaplarının yönetimini kim üstlenmeli?
– Uzmanlardan destek almak planlar arasında mı?
– Müşteri hizmetlerini ilgilendiren unsurların sosyal ağlar üzerinden yönetimi nasıl sağlanmalı?
– Çevrimiçi itibar yönetimi anlamında, kriz durumlarında izlenecek yaklaşım nasıl olmalı?

Daha önce ele aldığımız Sosyal Medya Reklam Yönetimi ile ilgili ele aldığımız yazıyı okumanızı öneriyoruz.